Jak przywrócić ustawienia fabryczne Galaxy S7 lub S7 Edge

Przywracanie ustawień fabrycznych jest często przydatnym rozwiązaniem wielu typów problemów z systemem Android. Oprócz robienia tego w celu rozwiązywania problemów, niektórzy mogą również chcieć wiedzieć, jak to zrobić na swoim Galaxy S7 lub S7 edge, zwłaszcza jeśli planują sprzedać lub przekazać urządzenie. Przywrócenie ustawień fabrycznych spowoduje usunięcie wszystkich danych osobistych, takich jak zdjęcia, filmy, dokumenty itp. Z urządzenia pamięci masowej, dlatego przed wykonaniem tej czynności należy wykonać kopię zapasową plików. Jeśli jesteś gotowy, wykonaj poniższe czynności, aby przywrócić ustawienia fabryczne.

Zanim przejdziemy dalej, przypominamy, że udzielamy odpowiedzi na problemy z Androidem. Jeśli szukasz rozwiązania swojego własnego problemu #Android, możesz skontaktować się z nami, korzystając z linku podanego na dole tej strony. Opisując swój problem, podaj jak najwięcej szczegółów, abyśmy mogli łatwo znaleźć odpowiednie rozwiązanie. Jeśli możesz, dołącz dokładne komunikaty o błędach, aby dać nam pomysł, od czego zacząć. Jeśli wypróbowałeś już kilka kroków rozwiązywania problemów przed wysłaniem do nas e-maila, pamiętaj o ich podaniu, abyśmy mogli pominąć je w naszych odpowiedziach.

Wyłącz FRP przed zresetowaniem

Wraz z wprowadzeniem Androida - 5.0 Lollipop, urządzenia Samsung zyskały silniejsze funkcje bezpieczeństwa. Android - 5.0 Lollipop przyniósł ze sobą ochronę przywracania ustawień fabrycznych lub FRP, która blokuje urządzenie, jeśli użytkownik nie poda danych logowania do konta Google po przywróceniu ustawień fabrycznych. Utrudnia to złodziejom po prostu wyczyszczenie skradzionego urządzenia i korzystanie z niego. Gdyby FRP zostało włączone przed kradzieżą urządzenia, ekran zostałby zablokowany na stałe, chyba że zostanie do niego dodane prawidłowe konto Google.

Tak więc, nawet jeśli jesteś prawowitym właścicielem swojego Galaxy S7 lub S7 edge, chcesz mieć pewność, że po wyczyszczeniu nie zostaniesz zablokowany na swoim urządzeniu. Aby to zrobić, musisz wcześniej wyłączyć FRP. Musisz to również zrobić, jeśli planujesz oddać lub sprzedać urządzenie.

Aby wyłączyć FRP na krawędzi Galaxy S7 lub S7:

  1. Otwórz aplikację Ustawienia.
  2. Stuknij opcję Ekran blokady i zabezpieczenia i usuń wszystkie hasła, wzorce lub kody PIN, których używasz do zabezpieczenia telefonu.
  3. Po usunięciu blokady ekranu wróć do menu głównego Ustawień.
  4. Następnie przejdź do chmury i kont.
  5. Kliknij Konta.
  6. Wybierz swoje konto lub konta Google. Pamiętaj, aby usunąć wszystkie konta Google z urządzenia.
  7. Następnie dotknij ikony Więcej ustawień w prawym górnym rogu konta (trzy kropki).
  8. Stuknij przycisk Usuń konto.

Kroki, aby przywrócić ustawienia fabryczne Galaxy S7 / S7 edge

Istnieją dwa sposoby przywrócenia ustawień fabrycznych urządzenia. Jeden to Ustawienia, a drugi przez Menu odzyskiwania. Oto kroki do wykonania każdego z nich.

Przywracanie ustawień fabrycznych Galaxy S7 za pomocą Ustawień:

  1. Utwórz kopię zapasową swoich danych.
  2. Przejdź do ustawień.
  3. Przewiń w dół do Kopia zapasowa i resetowanie.
  4. Przejdź do przywracania danych fabrycznych.
  5. Tutaj zobaczysz przycisk Resetuj urządzenie.
  6. Aby potwierdzić, poprosi Cię o podanie hasła, kodu PIN lub wzoru.
  7. Następnie wybierz Usuń wszystko.

Przywracanie ustawień fabrycznych Galaxy S7 za pomocą menu lub trybu odzyskiwania:

  1. Utwórz kopię zapasową swoich danych.
  2. Wyłącz urządzenie. To jest ważne. Jeśli nie możesz go wyłączyć, nigdy nie będziesz mógł uruchomić systemu w trybie odzyskiwania. Jeśli nie możesz regularnie wyłączać urządzenia za pomocą przycisku zasilania, poczekaj, aż bateria telefonu się wyczerpie. Następnie ładuj telefon przez 30 minut przed uruchomieniem w trybie odzyskiwania.
  3. Naciśnij i przytrzymaj klawisz zwiększania głośności i klawisz Bixby, a następnie naciśnij i przytrzymaj klawisz zasilania.
  4. Gdy pojawi się zielone logo Androida, zwolnij wszystkie klawisze (komunikat „Instalowanie aktualizacji systemu” będzie wyświetlany przez około 30–60 sekund przed wyświetleniem opcji menu odzyskiwania systemu Android).
  5. Naciśnij kilkakrotnie klawisz zmniejszania głośności, aby podświetlić opcję „wyczyść dane / przywróć ustawienia fabryczne”.
  6. Naciśnij przycisk zasilania, aby wybrać.
  7. Naciśnij klawisz zmniejszania głośności, aż zostanie podświetlone „Tak - usuń wszystkie dane użytkownika”.
  8. Naciśnij przycisk zasilania, aby wybrać i rozpocząć reset główny.
  9. Po zakończeniu resetowania głównego zostanie podświetlona opcja „Uruchom ponownie system teraz”.
  10. Naciśnij klawisz zasilania, aby ponownie uruchomić urządzenie.