Jak usunąć się z tekstu grupy na Androida

Teksty grupowe to doskonały sposób komunikowania się z przyjaciółmi i rodziną, ustalania wydarzeń i logistyki, gdzie każdy musi być i kiedy. Niestety, teksty grupowe mogą szybko wymknąć się spod kontroli, im więcej osób jest zaangażowanych. Dodaj jeszcze jedną osobę do tekstu grupowego, a jest to dodatkowa osoba, która będzie wysyłać SMS-y na Twoje telefony. Czy naprawdę chcesz 14 indywidualnych tekstów dotyczących tego rodzinnego grillowania w parku? To może szybko stać się irytujące, ale na szczęście możesz usunąć się z tekstu grupowego, aby powstrzymać tę irytację.

Nie wiesz, jak usunąć siebie z wiadomości grupowej? Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami, a pokażemy Ci, jak to zrobić krok po kroku!

Usuń się z wiadomości grupowej

Podobnie jak w przypadku iOS, użytkownicy Androida nie mogą usunąć się z tekstu grupy, do której zostali dodani. Jedyną opcją jest poproszenie o usunięcie z tekstu grupy, co wymagałoby od twórcy rozpoczęcia nowego tekstu grupowego, ale bez Ciebie w nim. Lub możesz wybrać mniej skomplikowaną trasę - wyciszyć tekst grupy.

W rzeczywistości łatwo jest wyciszyć wiadomości grupowe. Pierwszym krokiem jest oczywiście otwarcie domyślnej aplikacji do przesyłania wiadomości w telefonie i nie odnosimy się tutaj do Wiadomości na Androida . To dwie zupełnie różne usługi.

  1. Po otwarciu standardowej aplikacji do obsługi wiadomości na Androida przejdź do tekstu grupy, który chcesz wyciszyć. Będziesz chciał go dotknąć, aby zobaczyć wszystkie wiadomości.
  2. Następnie dotknij menu z trzema pionowymi kropkami w prawym górnym rogu ekranu.
  3. Otworzy się nakładka. U dołu wspomnianej nakładki powinna być widoczna ikona dzwonka, którą można dotknąć, aby wyciszyć lub wyłączyć wyciszenie rozmowy.
  4. Po dotknięciu dzwonka nie będziesz otrzymywać więcej irytujących wiadomości związanych z rozmową grupową. Zawsze możesz powtórzyć ten proces, aby wyłączyć wyciszenie rozmowy.

Podczas gdy rozmowa zostanie wyciszona, wiadomości tekstowe będą nadal przesyłane na Twój telefon. Zobaczysz mały dymek na ekranie głównym dołączony do aplikacji do obsługi wiadomości, pokazujący liczbę pominiętych powiadomień tekstowych. Zobaczysz również, że nieprzeczytane wiadomości w aplikacji do obsługi wiadomości tekstowych również będą wyświetlane jako nieprzeczytane. Jedyne, co rozwiązuje ten proces, to zatrzymanie ciągłego dzwonienia lub dźwięków powiadomień w telefonie.

Korzystanie z Facebook Messenger

Wiele osób odchodzi od standardowych wiadomości tekstowych i zamiast tego korzysta z usług błyskawicznych, takich jak Facebook Messenger, WhatsApp i inne. Na szczęście znacznie łatwiej jest zrezygnować z rozmowy grupowej w Facebook Messenger i podobnych usługach.

Otwórz aplikację Messenger na telefonie lub tablecie. Wykonanie tego procesu na dowolnym urządzeniu spowoduje pozostawienie rozmowy grupowej na wszystkich urządzeniach, pod warunkiem, że używasz tego samego połączonego konta. Stuknij rozmowę, którą chcesz opuścić, a następnie stuknij nazwę grupy u góry rozmowy. „Nazwa” może być po prostu listą uczestników.

Na koniec przewiń w dół do kategorii Opcje . Stuknij opcję Opuść czat . Pojawi się wyskakujące okienko z pytaniem, czy naprawdę chcesz opuścić czat. Możesz ponownie dotknąć opcji Opuść, aby potwierdzić swój wybór.

Po naciśnięciu rozmowa grupowa (przynajmniej jej wystąpienie) zostanie zarchiwizowana. Ponieważ nie jest on całkowicie usunięty, będziesz mógł przeglądać swoje poprzednie wiadomości w archiwach programu Messenger, ale nie będziesz w stanie uzyskać żadnych nowych wiadomości w kontekście tego tekstu grupy. Po potwierdzeniu i dotknięciu tego przycisku Opuść rozmowa automatycznie znika z listy wiadomości.

Pamiętaj, że będziesz mógł ponownie dołączyć do rozmowy, jeśli ktoś z tej grupy zdecyduje się dodać Cię ponownie. W rzeczywistości będziesz musiał zablokować tę konkretną wiadomość grupową (lub osobę, która Cię dodaje), aby upewnić się, że nie zostaniesz przeniesiony z powrotem do tej rozmowy grupowej.

Werdykt

Jak widać, usunięcie się z tekstu grupowego na Androidzie jest prawie niemożliwe. Kiedy już jesteś wciągnięty, nie ma wyjścia; to znaczy, chyba że zdecydujesz się rozpocząć blokowanie numerów. Możesz jednak wyciszyć te rozmowy, aby przestać otrzymywać powiadomienia. Alternatywnie, łatwo jest opuścić rozmowę w kontekście aplikacji do obsługi wiadomości błyskawicznych, takiej jak Facebook Messenger.